Bilhobbyens mange sider!

Garasjepynt i “mancaven” er aldri feil

Originale emaljeskilt har vi skaffet oss gjennom 30 år

BP samling i bensinstasjonen

Modell av 1953 Buick Skylark vi en gang eide i samme farge

Avgiftsmerker fra årene 1927-1932

Original Stutz litteratur har vært samlet så lenge vi har hatt bilen vår

Bilen som ikke skulle vært solgt, men vi har ihvertfall en modell

Bensinstasjons miljø

Bil litteratur får vi aldri nok av

Garasjepynt, om ikke MIL eller BP

Verkstedhåndbøker

Kveldsstemning på bensinstasjonen

Automobile Quarterly, vårt beste oppslagsverk

Norsk original litteratur

Gamle belgiske forsikringspapirer til vår Stutz

Fra original Stutz brosjyre fra 1928

Salgsbrosjyrer

Ofte er det rundt bilhobbyen minst like spennende som selve bilen!

Samling av rariteter!

For mange som driver med klassiske biler og motorsykler, er ofte samling av relaterte effekter like tilfredsstillende som selve bilen. Samholdet som finnes i landets bilklubber og aktivitetene der er ofte en stor glede. Kunnskap deles og formidles. En av de siste trendene er at garasjer bygges om til ekte “mancaves” og ofte blir samlingspunkter for likesinnede. Garasjer har i dag fått sin egen store Facebookgruppe og det er skrevet bøker om den “perfekte” garasjen.
For oss har samling av litteratur, modeller, skilter, bensinstasjons tilbehør og andre tilhørende effekter vært en stor del av vår glede ved bilhobbyen.

For en liten tid tilbake var det en reportasje på NRK om en  kar i Østfold som hadde funnet sin nisje, med en samling på over 9000 bilmodeller sirlig sortert. Vi kjenner også til flere store emaljeskiltsamlere og store samlinger av bil litteratur.  Jeg har alltid vært kunnskapsugen når det gjelder bilhistorie, og kjøpte bilblader i ung alder i stede for Morgan Kane. I voksen alder har jeg bygd opp en samling av original litteratur og finner stor glede i å spore opp slikt til biler jeg eier eller har eid. I dag er dette gjort lettere med bl.a E-bay hvor det meste finnes. I tidligere tider var det tråling av markeder, bokhandlere og antikvariater som var løsningen.

Som mangeårig bensinhandler i Statoil og Norol har interessen vært rundt dette selskapets historie fra Norsk Brændselsolje og Mil til dagens Circle K. Dette har endt opp med at vi har bygd en egen liten BP stasjon på eiendommen fylt opp med BP effekter.  Var også involvert for 20 år siden i framskaffelsen og oppbyggingen av en 1929 GMC tankbil i Mil-farger som i dag eies av Veteranstasjonen  i Bergen. Bilde over viser denne bilen i Veteranstasjonens garasje i Bergen.

Egen bensinstasjon

Samling av bensinstasjon effekter har pågått siden jeg kom inn i bensinbransjen på begynnelsen av 80-tallet. Samlet tidlig på alt som hadde med denne bransjen å gjøre, men har etterhvert konsentrert denne samlingen til effekter knyttet til Norsk Brændseloljes historie. For 20 år siden, minst, var jeg sammen med en annen kjent samler, Knut Hallan, og kjøpte en samling på minst 20 gamle bensinpumper i Sverige. Knut ønsket slike til sin bilforretning, Roadster Square, som bilmiljø- effekter og noen havnet også i min samling. Med hjelp av disse skapte jeg for 10 år siden min egen lille BP stasjon i tilknytning til min garasje. Står der å lyser fint i mørke og er et samtale emne og attraksjon ved besøk hos oss. Et eget lite minimuseum vi har stor glede av.

Garasje pynt!

Ingen ting gjør seg bedre i en garasje som gamle reklame effekter tilknyttet bilhobbyen. Har også vært en samler av slike effekter og har pyntet opp min “mancave” med noen slike effekter. Prisnivået på slike effekter er i dag noe annet enn da disse kunne plukkes opp på f.eks Ekebergmarkedet for noen hundrelapper. Har ikke kjøpt emaljeskilt på mange år, men tar godt vare på og har glede av de jeg skaffet for flere ti-år siden.

Original litteratur

Etterhvert som jeg har handlet klassiske biler, har søket etter original litteratur startet.  Det er tilfredsstillende å fremskaffe tidlige salgsbrosjyrer, owners manuals og originale verkstedhåndbøker til klassiske biler man eier.  Noe har opp igjennom årene blitt levert sammen med biler man har solgt, men samlingen vår etter 40 år i veteranbilmiljøet er ganske stor. Som tidligere nevnt er E-bay der vi i hovedsak søker i dag, om det ikke dukker opp på finn, bilblader eller lignende.

Historiske bøker

Både gamle bøker, karter, veibøker og nyere litteratur har funnet veien til vår samling. Dette skyldes først og fremst nysjerrigheten og søken etter kunnskap innen bilhistorien. En av de beste investeringene jeg gjorde for 15-20 år siden var kjøpet av en komplett samling av Automobile Quarterly fra 1962 og framover. Ingen bøker i min samling har jeg hatt større glede av som oppslagsverk enn nettopp Automobile Quarterly. Dette var en bok som kom ut 4 ganger i året og gikk i dybden på bilmerker og modeller både fra USA og Europa. Beverly Ray Kimes, en av USA’s beste bilhistorikere var en av de faste skribentene i bøkene. Hun er dessverre ikke lenger med oss, men vi hadde den gleden av å møte henne på et amerikansk Stutz møte for mange år side. Hun var opptatt av de amerikanske bilene fra den klassiske tiden rundt 30-årene, og gjestet Stutz møtene så ofte hun kunne. Hun er også forfatter av en av de beste bøkene om denne tiden, The Classic Car.

Bilmodeller

Samling av bilmodeller er for mange en stor del av bilhobbyen. Hadde en gang en intensjon om å prøve å skaffe en modell av alle klassiske biler jeg har eid. Det har det ikke blitt noe av, men noen har blitt samlet opp igjennom årene. For andre er gamle lekebiler en stor hobby, dette ser vi også når vi har besøkt markedene på Hershey, Carlisle, Retromobile og Tecno Classica i Essen. Prisene på sjeldenheter har steget voldsomt og interessen er stor. Også i Norge ser vi dette og det finnes flere samlermesser kun for denne delen av hobbyen.

Classic Garage as – en drøm går i oppfyllelse

De to siste årene har vært de beste i min yrkeskarriere. Foreløpig kanskje ikke økonomisk, men å drive en spesialforretning med klassiske kjøretøy og kunne drive hobbyen på heltid er et privilegium. Vi har besøkt mange klassiske bilforretninger opp igjennom årene og drømmen om å realisere en slik i Norge har alltid vært tilstede. Gleden gjennom de siste årene med å bygge opp dette, treffe utrolig mange hyggelige entusiaster, letingen etter nye biler, istandsettelsen av biler vi finner og til sist finne en hyggelig kjøper er helt fantastisk.

Etter ett langt og til tider krevende yrkesliv, føles det ekstremt tilfredsstillende å kunne avslutte yrkeslivet med det jeg liker aller best, gamle biler. Sammen med vårt MECA bilverksted med tre dyktige mekanikere er det moro å gå på jobb hver dag og treffe nye mennesker. Den yngre garde har også fått opp interessen for spesielle biler og min innkjøpstur til USA sist høst sammen med junior var en stor inspirasjon. Så vil tiden vise om Classic Garage as vil fortsette over i neste generasjon.  I mellomtiden skal jeg glede meg over nye dager med interessefeller, tilegne meg ny kunnskap og dele av den jeg har.

Vi ses i Classic Garage og ta gjerne turen innom oss for “Hot Dags & Hot Cars” hver første lørdag i måneden.

Har du noe spennende til salgs, ta gjerne kontakt med oss.  Er du på utkikk etter en klassiker følg med på disse nettsidene, utvalget skifter stadig.  Tar du turen innom oss finner du alltid et 20-talls klassikere utstilt.

Classic Garage as
Slettaveien 17, 1555 Son
Kontakt Dag Oppegaard på tlf 90033100 eller dag@sonbb.no

Tidligere Classic Garage miniartikler finner du på vår nettside www.cgarage.no under BILPRAT.