Drømmegarasjer til inspirasjon!

Garasjen er et “hellig” sted for alle petrolheads.  Stedet hvor man kanskje føler seg mest “hjemme”, hvor man kan vise fram sine fineste kjøretøy, reparere og forbedre, og hvor man for noen timer kan stenge alt annet ute. Vi ser at man blant entusiaster bygger garasjer som er  noe mer enn dette, en riktig mancave eller samlingssted.

Det er en uskrevet lov at kvinnene skal dekorere huset, men gubben får innrede kjelleren eller garasjen. Kanskje en fin “lov”, i hvertfall for alle bil og Mc entusiaster. Og garasjen er kanskje stedet hvor vi ønsker å tilbringe det meste av den fritiden vi har. Godt at sengen for de fleste finnes inne i huset.

Den kjente bilskribenten, Phil Berg, har skrevet flere bøker om “The Ultimate Garage” og begynte å besøke slike for over 30 år siden.  Her får du en titt inn i noen amerikanske garasjer for inspirasjonens skyld.

Jay Leno’s Garage.

Den kanskje mest kjente av alle garasjer er Jay Leno’s garage. Tidligere talkshow vert, men også en av amerikas mest kjente samlere. Det hele startet i Burbank i en hangar ved siden av flyplassen. Lenos misunnelsesverdige samling inneholder minst 130 biler, 93 motorsykler og en mengder av motorer, reservedeler og samle effekter. Verden kjenner Leno fra late night show på TV og som stand-up komiker, men innenfor bil kretsene, er Leno og hans samling større enn hans  bidrag i Tv ruten. “Tonight Show” var en jobb, biler er en besettelse sier han selv.

Jay Leno er “altetende” når det kommer til biler og motorsykler, og har alt fra dampbiler til moderne McLaren. Og bilene kjøres. I dag rommer samlingen 3 store flyhangarer.  Jay Leno’s samling er ikke åpent for publikum, men Jay skal være en virkelig entusiast og åpner opp for grupper og for veldedighet.

Kan en “drømmegarasje” være en investering?

Ser vi til USA er svaret definitivt, Ja! Men vi ser også stadig flere i Norge som bygger garasjer som mancave eller showrooms. Kan dette være en god investering? Tja!  Bilhobbyen er rimelig stor i Norge også, og en fin garasje vil helt sikkert tiltrekke seg kjøpere om du en gang skal selge eiendommen.

Ser vi til USA er det gjort vurderinger av slike investeringer.

“Med design som definerer hvert rom i huset, er det bare logisk at garasjen, som har blitt en viktig del av eiendommen, hever totalinntrykket på hele eiendommen. Uansett om den er pyntet som en lagringsplass og et utstillingsvindu for samlebiler, ombygd som en elegant og effektiv stue eller bilplass eller gjort om til et showromm eller mancave, gir en flott garasje et godt inntrykk. “Showroom-garasjen er i ferd med å bli en av de fasilitetene som high-end-kjøperen ser etter,” sier Mitchell Cal, eier av et nettstedet for luksuseiendommer.  “For mange kjøpere er garasjen like viktig som kjøkkenet eller stuen. De vil ha en plass som er like fin som de viktigste rommene i hjemmet.”

Merverdi — Både når det gjelder videresalg og drømmeoppfyllelse

“Når det gjelder prisen er “the sky the limit”, sier Bryan Evans, salgssjef  for Dura Fitted Garages i Northamptonshire, England, som betjener kunder ikke bare i Storbritannia, men også i Europa, Australia og Sør-Afrika.
Han ga nylig et pristilbud på 20 millioner kroner for en frittstående garasje for 12 biler på  en fire mål stor eiendom i Henley-on-Thames, England. “Eieren har en privatsjåfør og et fint utvalg av biler, inkludert to Rolls-Royces, en Aston Martin og en Ferrari, som han bruker hele tiden,” sa han. Å bruke så store beløp, ifølge Mr. Evans, “tilfører verdi til eiendommen verdiøkning,  dette har blitt bevist gjennom salg og eiendomsundersøkelser.”  Begrunnelse kan være en investering, men langt oftere er det bare oppfyllelsen av eierens drøm.”

Hvordan komme i gang med din “drømmegarasje”?

Når du tenker på en tilpasset garasje, må du først vurdere nøyaktig hvordan den skal brukes. Garasjer er selvfølgelig gode for oppbevaring og arbeid på dine biler og sykler, og større plass tilbyr alternativer som kanskje ikke er åpenbare ved første øyekast. En familie med en bil kan dra fordel av den ekstra plassen i en to-bil garasje ved å bruke noe av det som hjemmekontor eller et sted for tredemølle og vektbenk. Noen garasjeplaner har et loft som kan brukes som studio eller gjesterom. Og med de høyteknologiske produktene som er tilgjengelige i dag, kan du bygge en mekanikers drømmegarasje. Her er noen måter å tilpasse garasjen på.

Organisering er nummer én i den seriøse garasjen, og med den kan enhver lagringsutfordring møtes. Og du vil ønske å ha rikelig med lagringsplass for det du måtte ønske deg. Hvis garasjen brukes som verksted for å jobbe med biler og andre tekniske oppgaver, trenger du plass til å lagre verktøy og henge hyller for større verktøy og deler. Når du vurderer layout, er det vanligvis best å bruke langvegger for store verktøy som dreiebenk og arbeidsbenker. Korte vegger er flotte for skap og  rullende verktøyskap. Du må shoppe rundt for skap som passer dine behov og  smak, Kjøkken innredning fra Ikea kan være et rimeligere alternativ til de dyre garasjeinnredningene, men ett sentralt aspekt er nøye å vurdere lastekapasiteten. Dette er spesielt viktig når du lagrer tunge verktøy og deler.

En løftebukk er kanskje det kuleste du kan ha i en hvilken som helst garasje. slike er nå tilgjengelige for rimelige priser for hobbybruk. Mangler du takhøyde er kanskje et løftebord noe å tenke på.  Mange bilentusiaster bruker dem til å gjøre en to-bil garasje om til en tre-bil garasje eller for å frigjøre gulvplass for annen lagring.

Dette er bare noen få av designelementene som kan hjelpe deg med å lage en drømmegarasje. Å holde verktøy og deler organisert og legge til litt luksus vil gjøre det til et sted du vil elske og vil bruke tid i. Enten du jobber med klassiske biler eller er en hobbymekaniker.

Fra garasje til “man-cave”

Ingen ting er bedre enn å invitere likesinnede inn i garasjen for å vise fram bilsamlingen din.  Har du plass og gjør deler av garasjen om til en hyggekrok med sittegruppe og kanskje en bar er kvelden sikret.

Det behøver heller ikke å koste all verden. En sittegruppe som passer finner du på Finn.no, likeledes et brukt kjøleskap. Bygg et bibilotek  med dine bilbøker og blader. Det er bare fantasien som setter grenser. På  veggene henger du bilrelaterte ting som skilter og plakater. Det skal ikke mye til for å bygge en ny hyggelig møteplass for venner og kjente.

Det finnes utallige bøker om drømmegarasjer og planlegging av slike som kan kjøpes på nettet.

Har du noe spennende til salgs ta gjerne kontakt med oss.  Er du på utkikk etter en klassiker følg med på disse nettsidene, utvalget skifter stadig.  Tar du turen innom oss finner du alltid et 20-talls klassikere utstilt.

Classic Garage as
Slettaveien 17, 1555 Son
Kontakt Dag Oppegaard på tlf 90033100 eller dag@sonbb.no

Denne miniartikkelen er basert på boken “The Ultimate Garage”, artikler i Forbes Magazine og Hagerty samt flere. Foto: Pintrest og andre internetthistorier.